Če za toplino skrbi toplotna črpalka, cena ogrevanja ne bo visoka

Stroški ogrevanja so gotovo prva prioriteta, ko se odločamo med različnimi možnostmi pri izbiri in vgradnji ogrevalnega sistema. Na dolgi rok je namreč to velika obremenitev za proračun gospodinjstva, sploh v mrzlih zimah, ko moramo prostore stalno ogrevati. Tako se splača pobrskati po cenovno ugodnih sistemih, ki delujejo varčno in učinkovito, tudi če so v izhodišču nekoliko dražji. Na dolgi rok namreč nastane velika razlika, ki upravičuje začetno investicijo. 

To gotovo velja za toplotne črpalke, ki so precej priljubljena izbira v sodobnih stanovanjih in drugih objektih. A medtem ko je ogrevanje na dolgi rok zelo ugodno, bo znatno investicijo zahtevala sama toplotna črpalka, cena za nakup in vgradnjo je namreč višja kot pri večini drugih ogrevalnih sistemov. Ravno to je glavni pomislek tistih, ki se odločajo za nov ogrevalni sistem. Že res, da so obljube o dolgoročnih prihrankih zelo mamljive, a kaj, ko je treba najprej pripraviti vsaj kakšnih deset tisoč evrov za opremo in vgradnjo.

V praksi sicer najdemo tudi druge rešitve in pridemo do cenejše opreme, nenazadnje so tu na voljo tudi subvencije eko sklada. Poleg tega se lahko odločamo med različnimi izvedbami in modeli toplotnih črpalk, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Tudi z vidika cene so te izvedbe lahko precej različne med seboj.

Najcenejša toplotna črpalka: cena je najnižja pri izvedbi zrak voda

Poznamo različne izvedbe, ki se delijo predvsem na to, na kakšen način pridobivajo energijo za ogrevanje in kako to porabljajo. Večinoma se uporabljajo toplotne črpalke za toplovodno ogrevanje, pa tudi za ogrevanje sanitarne vode, zato nas zanimajo takšne črpalke, ki neposredno ogrevajo vodo. Med viri energije pa se pojavljajo večje razlike, od tega je tudi najbolj odvisno, kako draga bo toplotna črpalka, cena je lahko precej različna. 

Za najbolj ugodno varianto velja toplotna črpalka zrak voda. Ta izvedba namreč za ogrevanje vode v toplovodnem sistemu koristi energijo iz ozračja, do katere lahko precej enostavno dostopamo. To pomeni nižje stroške pri nakupu opreme, predvsem pa se izognemo stroškom, ki jih prinaša zahtevna vgradnja pri pridobivanju energije iz zemlje ali podtalne vode. Tako je ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda v izhodišču precej bolj ugodno, na dolgi rok pa še vedno lahko pričakujemo, da bomo dobro izkoristili vse prednosti te opreme. Predvsem računamo na to, da bomo uživali v izkoristkih in varčnosti, ki jo ponuja toplotna črpalka, cena ogrevanja pa bo zelo nizka.

Seveda se pri izbiri toplotne črpalke ne vprašamo le po tem, koliko bo treba odšteti za nakup in montažo opreme. Zanima nas tudi pričakovan izkoristek, pazimo še na zmogljivost in zanesljivost pri ogrevanju preko zime. Za boljšo se lahko izkaže kakšna druga toplotna črpalka, cena pa ni več tako relevanten faktor.

Večinoma se toplotna črpalka cena dobro primerja z alternativami, težko bi našli ugodnejše opcije

Najboljša toplotna črpalka: cena ni vedno relevantna

Da bi lahko res uživali v zmogljivem in zanesljivem ogrevanju, se splača premisliti še o nekaterih drugih izvedbah toplotnih črpalk. Tudi toplotna črpalka zrak voda lahko dobro opravlja svoje delo in ogreva dom tudi ob ekstremnih temperaturah, a pri drugih izvedbah lahko pričakujemo še nekatere dodatne prednosti.

Zanimive možnosti ponuja predvsem toplotna črpalka zemlja voda, pri kateri koristimo energijo, shranjeno v vrhnjih plasteh zemlje. Takšna naprava sicer zahteva vgradnjo podzemnih kolektorjev, zato bomo potrebovali dovolj veliko površino, ki je izpostavljena soncu. Prav tako bo treba kolektorje vgraditi, za kar je potreben gradbeni poseg, tako da to ni najcenejša ali najbolj enostavna toplotna črpalka. Cena pa se obrestuje, ko imamo opremo pripravljeno in jo redno uporabljamo. Na dolgi rok je namreč ta izvedba izredno prepričljiva, navduši z visoko zmogljivostjo in popolno zanesljivostjo. Zahtevnejši uporabniki bodo gotovo premislili o tem modelu, tudi za ogrevanje kakšnih večjih objektov. Pogosto se prav toplotna črpalka zemlja voda izkaže za najboljšo možnost, tudi če nas zanima predvsem to, koliko bo stala toplotna črpalka. Cena je namreč še vedno dokaj dostopna in prav takšna črpalka ima najboljše razmerje med začetno investicijo in končnim učinkom.

Enostavna toplotna črpalka: cena je lahko presenetljivo ugodna

Omeniti gre še nekatere posebne izvedbe, ki so lahko presenetljivo ugodne. Predvsem to velja za toplotne črpalke, ki se uporabljajo za ogrevanje sanitarne vode. Ravno v tem primeru ima ogrevanje s toplotno črpalko najboljši izkoristek in ponuja zelo prepričljiv končni efekt, saj vodo stalno ogrevamo in pride varčnost sistema zelo do izraza.

 

Toplotna črpalka cena je prilagodljiva, na dolgi rok imamo dober nadzor nad porabo in stroški

Poleg tega za ta namen lahko po navadi uporabimo tudi šibkejšo črpalko, saj njena naloga ni tako zahtevna. Tudi če se odločimo za zanesljivo napravo, ki bo brezhibno delovala skozi leta, bodo stroški ob nakupu in vgradnji veliko nižji, kot bi bili pri opremljanju objekta s celotnim ogrevalnim sistemom. Tako so takšne črpalke lahko zelo atraktivne za vsako gospodinjstvo. Nenazadnje dobro predstavljajo prednosti, ki jih ima toplotna črpalka, cena pa ni edini adut takšne izvedbe. Splača se spoznati rešitve, ki nam pomagajo pri obvladovanju stroškov v domačem gospodinjstvu, saj imamo na voljo zelo prepričljive opcije.