Obstipacija je pogosta težava sodobnega življenja

Ob hitrem načinu življenja, ko nam primanjkuje časa za pripravo hrane doma in gibanje, je obstipacija ali zaprtje zelo pogosta motnja pri odvajanju blata. Med najpogostejše vzroke obstipacije uvrščamo neprimerno oziroma predelano hrana, ki vsebuje premalo vlaknin, pomanjkanje telesne aktivnosti, pogosta dehidracija in drugi organski vzroki, ki so posledica drugih bolezni.

Z lažjimi oblikami obstipacije se spopada veliko ljudi, pri nekaterih pa lahko povzroči tudi resnejše težave in zaplete. V izogib temu je potrebno še pravočasno odreagirati in poskrbeti za čim bolj redno iztrebljanje blata. Kljub temu, da obstipacija le redko pomeni resnejše zaplete, pa je lahko izjemno neprijetna in resno ogroža dobro počutje. Zaradi nje je kakovost življenja bistveno slabša.

Simptomi obstipacije, ob katerih morate obvezno odreagirati

Natančna opredelitev obstipacije je zelo težka. V grobem pomeni odvajanje manjših količin blata, ki ga pogosto spremljajo tudi napenjanje, krči, včasih tudi zapeka oziroma zasušitev blata. Kadar je govora o pogostosti odvajanja, je težje določiti obstipacijo, saj smo si ljudje zelo različni. Obstipacija še ne pomeni, če nismo iztrebljali blata tri dni, če je to naš običajen ritem odvajanja.

Vsekakor je na obstipacijo potrebno pomisliti takoj, ko na stranišču prebijete več časa in se pri iztrebljanju blata zelo naprezate. Pogosto takšno iztrebljanje spremlja tudi bolečina, v predelu zadnjika pa občutite nelagodje. Huda obstipacija zagotovo vpliva na naše telesno in duševno zdravje, zato je dobro poznati nekaj trikov, s katerimi jo nekoliko olajšamo.

Z nekaj preprostimi ukrepi učinkovito nad obstipacijo

Pomanjkanje tekočine je tisto, ki močno oteži potovanje odpadnih snovi skozi telo. Glavni razlog za to je, ker telo v tem primeru črpa vodo iz prebavnega sistema. Poleg vode ali nesladkanega čaja je mineralna voda najboljša zaveznica v primeru težav kot je obstipacija. To še posebej velja za mineralno vodo s sulfatnimi ioni, ki temelji na osmoznem delovanju.

Proti obstipaciji se lahko učinkovito borite tudi z uživanjem probiotične hrane in hrane, ki je bogata z vlakninami. Uživanje vlaknin poveča volumen blata in ga zmehča, kar bistveno prispeva k njegovemu lažjemu iztrebljanju. Ne pozabite pa tudi na živila kot so sezamovo seme, oljčno olje, avokado, ingver, slive in še marsikaj drugega.