Za svoje zobe lahko dobro skrbimo sami

Skrb za zobe pogosto prelagamo na zobozdravnike, sami pa ne naredimo dovolj za to, da bi se njihovim storitvam lahko izognili. Posledično se znajdemo v neugodni situaciji, kjer je edina rešitev v naprednih zobozdravniških storitvah, prav te pa povezujemo z bolečinami, nelagodjem in tudi visokimi stroški. 

Da se to ne bi zgodilo, moramo že prej dobro skrbeti za svoje zobe. Vestna ustna higiena preprečuje mnoge težave, zaradi katerih bi se sicer znašli na zobozdravniškem stolu.

Brez pomoči zobozdravnika seveda ne bo šlo, a to bodo večinoma redni pregledi, čiščenje zob in kakšna osnovna zdravljenja. Z dobro preventivo in nekaj sreče se lahko v celoti izognemo komplikacijam, ki so sicer značilne za tiste, ki za svoje zobe ne skrbijo tako dobro.

Ustna higiena se začne doma

V vsakem primeru pa moramo že doma dobro poskrbeti za ustno higieno. Imamo kar nekaj pomembnih nalog, ki jih ne smemo zanemariti. Gotovo vemo, da je treba zobe redno ščetkati, običajno se priporoča ščetkanje dvakrat na dan. 

A to še ni dovolj, da bi bili naši zobje zares čisti in zdravi – prav tako pomembno je nitkanje. Le tako lahko dosežemo vse površine zob, brez nitkanja bodo zobne ploskve med zobmi ostale skoraj nedotaknjene, ravno tam pa se nabirajo obloge, ki razgrajujejo zobno sklenino. 

Za dobro ustno higieno moramo postoriti še kaj drugega. Tu so nam sicer na voljo tudi nekatere zobozdravniške storitve, na https://dentalna-akademija.si/portfolio/ustna-higiena/ lahko najdemo pregled možnosti, ki se jih splača izkoristiti. Doma pa se včasih poslužujemo dodatnih sredstev za čiste zobe in ustno votlino, priporočljive so recimo ustne vode. Zelo pomemben del preventive je še ta, da se izogibamo sladkarijam in nezdravim pregreham, ki imajo velik vpliv na zobe. Zdrav jedilnik, ki ne obremenjuje zob, je že velik korak do zdravega zobovja. S pravim pristopom skoraj povsem odpravimo potrebo po zobozdravniških storitvah. Če svoje zobe zanemarjamo, pa bo treba hitro iskati prave rešitve, ko se pojavijo bolečine in težave.

zobni-kamen-vnetje-dlesni

V primeru težav bo morda potrebna ekstrakcija zob

Z dobro ustno higieno močno zmanjšamo tveganje za večje težave z zobmi, vseeno pa lahko pride do kakšnih zapletov, ki zahtevajo zobozdravniško posredovanje. To velja tudi v primeru, da za zobe ne skrbimo tako dobro, treba bo obiskati zobozdravnika in se pozanimati o možnostih, ki jih imamo za pravočasno odpravljanje težav. Pogosto je možno opraviti učinkovito zdravljenje, kaj lahko pa se izkaže, da je edina smiselna rešitev ekstrakcija zob.

Ekstrakcija oziroma puljenje zob je med najbolj neprijetnimi posegi, ki jih opravljajo zobozdravniki, čeprav se uporablja lokalna anestezija in pri samem posegu ni velikih bolečin. Običajno je ekstrakcija povezana z boleznimi, poškodbami in drugimi večjimi težavami, tako da celotna izkušnja gotovo ne bo povsem prijetna. Če je le možno, se s preventivo izognemo potrebi po takšnih rešitvah, če pa to ne gre, bo treba pač obiskati zobozdravnika in opraviti puljenje zob.

Pomembno je, da imamo za ekstrakcijo na voljo dobre storitve pri zobozdravnikih, ki lahko pri takšnih posegih zagotovijo dobro izkušnjo. Tu pridejo do izraza izkušeni zobozdravniki, ki opravljajo tudi napredne storitve. Dentalna akademija ima strokovnjake, ki se ukvarjajo prav s takšnimi posegi, tako pri zdravljenjih kot pri odstranjevanju zob za namestitev implantatov in za druge namene. Vedno lahko pričakujemo, da bo možno pripraviti pravi pristop in opraviti tiste storitve, ki vodijo do kar najboljšega rezultata, čeprav je seveda pametno o tem premisliti že prej. Običajno je ekstrakcija zob zadnja rešitev, pravzaprav posledica dolgotrajnega stopnjevanja različnih bolezni in težav. Včasih pa imamo opravka tudi s poškodbami in drugimi dejavniki, ki zahtevajo puljenje, tako da seveda ne moremo povsem predvideti poteka zdravljenja, če ne poznamo situacije.

V vsakem primeru je pametno poskrbeti za to, da so naši zobje čim bolje zaščiteni pred zobnimi obolenji in obremenilnimi dejavniki, ki vodijo do njih. Predvsem imamo v mislih nekatere pogoste bolezni, s katerimi se sooča večina ljudi.

Paradontoza je skorajda neizogibna

Ni nujno, da se bo bolezen kazala s kakšnimi zelo opaznimi znaki ali s hudimi bolečinami. V začetnih fazah so obolenja večinoma neopazna, a se stalno stopnjujejo. Prav tako prve znake pogosto spregledamo ali preprosto ignoriramo, ukrepamo šele takrat, ko se pojavijo bolečine. A takrat je lahko že prepozno. 

Tudi paradontoza ima sprva blage simptome, ki jih morda ne bomo prepoznali ali jih ne bomo upoštevali. To pa ne pomeni, da bolezni nimamo, niti, da gre za lažje obolenje, ki ne prinaša večjih težav. Sprva se ta bolezen kaže kot blago vnetje, opazimo pordela obzobna tkiva, ki so tudi bolj občutljiva. Alarm je krvavenje ob ščetkanju in nitkanju, takrat je treba že dobro premisliti, s kakšnim pristopom bomo zaustavili razvoj bolezni. Res je, da paradontoza v tej fazi ni zelo nevarna ali boleča, se pa lahko razvija naprej, če ne ukrepamo pravočasno. S temeljitim čiščenjem zob in z urejeno prehrano lahko omilimo posledice in zaustavimo razvoj paradontoze, tako da se bo stanje s časom popravilo, a še bolj priporočljiv je pregled pri zobozdravniku. Strokovnjaki bodo znali pripraviti pravi pristop, ki ne vključuje le domače nege zob.

Prave rešitve se pripravijo na podlagi dejanskega stanja. V začetnih fazah se paradontoza lahko naslovi na različne načine, možno jo je uspešno odpraviti tudi z razmeroma enostavnim posegom. Če je to potrebno, se recimo lahko opravi lasersko zdravljenje, imamo pa tudi druge tehnike, ki večinoma vključujejo uničenje in dezinfekcijo obzobnih žepkov, ki predstavljajo kritično zatočišče škodljivih organizmov, ki obremenjujejo naše zobe. 

Če se paradontoza stopnjuje, takšne rešitve ne pridejo v poštev. Razkrajanje zobnih tkiv vodi v večje težave, potrebno bo puljenje zob, tudi operacija, da zadevo rešimo. Vsekakor imamo v tem primeru veliko več komplikacij in ne moremo pričakovati ugodne razrešitve, zato se splača ukrepati že veliko prej.

Do zdravih in lepih zob nam pomaga estetsko zobozdravstvo

Za zdravje svojih zob lahko torej dobro poskrbimo kar sami ali pa se poslužimo še storitev, ki nam jih nudijo zobozdravniki. Nimamo pa vedno le tega cilja, da vzdržujemo higieno in zdravje svojih zob. Radi bi imeli tudi urejene in lepe zobe, kar žal ni vedno odvisno le od nas. Tu nam priskoči na pomoč estetsko zobozdravstvo, ki dopolnjuje domača prizadevanja za zdravje.

S preventivo in dobro ustno higieno ne moremo popraviti nepravilne rasti zob, prav tako se ne moremo izogniti poškodbam in drugim nepredvidenim dejavnikom, ki obremenjujejo naše zobe. Pravzaprav je neizogibno tudi to, da se bodo zobje razbarvali in ob uporabi verjetno nekoliko skrhali. Če želimo ohraniti čudovite zobe brez opaznih posledic obrabe, se bo treba poslužiti storitev, ki jih nudi estetsko zobozdravstvo. Tu imamo na voljo zelo prepričljive rešitve, s katerimi pridemo do brezhibnega nasmeha, ne glede na začetno stanje.

zobozdravnik-ljubljana-1

Katere storitve ponuja estetsko zobozdravstvo?

Najdemo lahko široko ponudbo zobozdravnikov s tega področja. Po estetskih storitvah je vedno več povpraševanja, zato se ponudba dobro razvija. Obstajajo recimo različne tehnike beljenja zob, ki se uporabljajo predvsem za razbarvane zobe. Zelo veliko razliko lahko naredimo z zobnimi luskami, ki prekrijejo celotno zobno ploskev in v trenutku spremenijo podobo zob. Najdemo pa pri estetskih zobozdravnikih še vrsto drugih rešitev, s katerimi skrbimo za lep izgled svojih zob.

To ponudbo se splača pregledati, saj z njo odlično dopolnimo domača prizadevanja za zdrave in lepe zobe. Ni nujno, da se bomo odločili za kakšne velike posege, koristi nam tudi čiščenje zob in vzdrževanje splošne higiene, kar prav tako nudijo profesionalci.