Kako dobri so poceni peleti?

Običajno se cenovno ugodnemu materialu izogibamo, še posebej če ima ključno funkcijo pri zagotavljanju udobja in dobrega počutja v našem domu. Pri ogrevanju ni nič drugače, gotovo želimo uporabljati dobro opremo in ustrezno kurjavo, ki nas ogreva preko zime. Kakšnih velikih kompromisov si ne moremo privoščiti, a seveda imamo na voljo različne opcije, ki se lahko obnesejo bolje ali slabše. 

Najprej se odločamo med različnimi ogrevalnimi sistemi, nato pa tudi med različnimi energenti. Tudi, če se že odločimo za pelete, imamo še vedno nekaj pomembnih izbir – odločamo se tudi za različne vrste peletov. Tu so atraktivni predvsem poceni peleti za tiste, ki se želijo ogrevati po kar najnižji ceni. Je to prava izbira?

Poceni les ima določene razlike v primerjavi z dražjim materialom, pri predelani lesni biomasi pa je to lahko še bolj očitno. Sploh pri peletih, ki imajo zelo jasno navedene lastnosti in jih lahko enostavno primerjamo med seboj. Lahko celo izračunamo, kaj nam poceni peleti ponujajo za svoj denar in kaj lahko za isto ceno pričakujemo od peletov, ki so sicer dražji. Na koncu je veliko odvisno tudi od tega, kakšno kurilno napravo uporabljamo, pa tudi, kakšna pričakovanja imamo pri ogrevanju.

Poceni peleti so lahko povsem zadovoljivi

Pogosto se izkaže, da so tudi cenovno ugodni peleti povsem ustrezni za zanesljivo in zmogljivo ogrevanje. To je povsem pričakovano, saj je nizkocenovna ponudba še vedno dokaj kvalitetna. Prodajalci seveda ne morejo prodajati povsem neuporabne lesne biomase, vsak les gori, le da nima najboljšega učinka oziroma izkoristka. Zato ni nič narobe, če se odločimo za cenejšo ponudbo, če seveda res ne pretiravamo.

Poceni peleti so lahko izdelani iz odpadnega materiala, ki pa ni nujno slab za kurjavo

Med cenejšimi peleti se pogosto izpostavlja tako imenovani A2 razred, ki je čisto sprejemljiva izbira. A1 kakovostni razred pomeni visoko kvaliteto, od teh peletov pričakujemo izredno učinkovitost in optimalen izkoristek. A tudi nižji kakovostni razred lahko ponudi izvrstno izkušnjo pri ogrevanju, sploh če upoštevamo, da bomo ob tem tudi prihranili. Če so poceni peleti A2 kvalitete, lahko pričakujemo odlično delovanje ogrevalnega sistema in popolno zadovoljstvo stanovalcev.

Včasih lahko dobimo še drug material za kurjavo. Pozorni moramo biti na to, da imajo peleti ustrezne lastnosti za uporabo v našem ogrevalnem sistemu, ne iščemo le najnižje cene. Seveda smo vedno pozorni na celo vrsto različnih lastnosti, od cene do kurilne vrednosti, upoštevamo tudi dodatne storitve, recimo pakiranje in dostavo. 

Tako morda poceni peleti sploh ne bodo imeli pomanjkanja kvalitete, temveč bo šlo le za ponudbo, ki nima nekaterih dodatnih ugodnosti.

Poceni peleti morda pomenijo le osnovno ponudbo

Prodajalci lesa in biomase oblikujejo različne ponudbe za svoje stranke. Cena ne nakazuje le kvalitete, temveč lahko ustreza tudi dodatni ponudbi, ki jo pričakujemo. Predvsem gre tu izpostaviti možnosti dostave, ki jih včasih kar pričakujemo brez doplačila.

Če nas zanimajo poceni peleti, bomo lahko dobili ugodnejšo ceno, če lahko sami poskrbimo za dostavo. Tako dobimo tudi A1 pelete po ugodni ceni, saj se izognemo relativno visokim stroškom dostave. 

Ne gre za nižjo kvaliteto, nižja cena pomeni le drugačno ponudbo, medtem ko je material lahko na zelo visokem nivoju. Splača se vnaprej povprašati, kaj ponudba sploh vključuje, da lahko ugotovimo, kaj bomo dobili za svoj denar. 

Možni so tudi kakšni drugi kompromisi. Cenejši so recimo peleti, ki so izdelani iz mešanice različnih drevesnih vrst. Ni nujno, da so takšni peleti veliko slabši od tistih, ki sestojijo iz zgolj ene vrste lesa. Gotovo pa bodo recimo smrekovi peleti dražji od mešanih peletov, tudi če mešani vsebujejo velik delež smrekovega lesa. 

Tako lahko dobimo kvalitetne pelete dokaj poceni, ne da bi morali sklepati velike kompromise. Še vedno gre za dober material, ki bo pri kurjenju dosegal visoke izkoristke, cena pa bo precej nižja, kar je vedno dobrodošlo.

Na voljo je raznovrstna lesna biomasa, tudi poceni peleti se med seboj lahko precej razlikujejo

Koliko stanejo poceni peleti?

Točna cena peletov pokriva precej širok razpon glede na to, za kak material se odločamo. Razlike so seveda kritične, ko kupujemo zalogo za ogrevanje preko zime, saj bomo morda potrebovali več ton materiala. Zato se splača pobrskati po ponudbi in ugotoviti, koliko stanejo poceni peleti pri različnih trgovcih.

Največji vpliv na ceno ima kvaliteta. Smrekovi peleti A1 kvalitete bodo recimo stali dobrih pet evrov na paket, torej na 15 kilogramov. Če se zanimamo za večjo zalogo, bomo kupili pelete na paleti, v tem primeru bodo kakovostni peleti stali dobrih 350 evrov za paleto, ki tehta nekaj manj kot tono. To je dobra cena za kvaliteten material, ki nas bo dolgo časa grel z odličnimi izkoristki.

Poceni peleti imajo nižjo ceno, dobimo lahko zelo dobre ponudbe že za le 260 evrov. Za kakšnih 300 evrov na paleto so na voljo povsem spodobni peleti, s katerimi bomo zelo zadovoljni. 

Tu imamo kar nekaj izbire, pelete lahko primerjamo med seboj in se odločimo za tiste, ki nam najbolj ustrezajo. Seveda ni nujno, da bodo poceni peleti ustrezali vsakomur, zato se pogosto splača izbrati tudi dražjo ponudbo, ki nam zagotavlja boljši rezultat pri kurjenju.