Ročni paletni viličar je pogosto dovolj za delo v skladišču

Težkih bremen ne moremo dvigovati in prestavljati sami, potrebovali bomo posebno opremo, ki nam to omogoča. To velja pravzaprav tudi za tiste tovore, ki bi jih morda lahko sami dvignili, a se s temi obremenitvami ne želimo stalno srečevati. Na delovnih mestih, kjer cel dan delamo s takšnimi tovori, je tudi kakšni 20 kilogramov nepredstavljiva obremenitev, če jih je treba prenašati osem ur. Zato izkoristimo funkcionalnosti naprednih viličarjev, ki nam prav pri takšnih opravkih zelo pomagajo. Najbolje se bo obnesel ročni paletni viličar, ki je posebej prilagojen za uporabo v takšnem okolju.

Če pomislimo na viličarje, imamo verjetno pred očmi velike in zmogljive naprave, ki se uporabljajo v logistiki. Predvsem v kakšnih pristaniških in v drugih vozliščih tovornega prometa imamo ogromno dela s težkimi tovori in potrebujemo za to tudi prilagojeno opremo. A ta tovor potuje naprej in na koncu prispe do končnih uporabnikov ali posrednikov, ki prav tako razkladajo težke zaloge. Zato se veliko dela s tovorom opravlja tudi v manjših skladiščih, odličen primer so skladišča trgovin in gostinskih lokalov ter drugih poslovalnic, kjer se večje zaloge izdelkov in materiala spravljajo v promet. Da bo delo tudi v takšnem okolju kar se da prijetno, se uporablja ročni paletni viličar.

Ročni paletni viličar je kot nalašč za takšno delo

Te naprave so posebej prilagojene prav za takšno delo, zato ni veliko presenečenje, da se v manjših skladiščih odlično znajdejo. Pravzaprav imajo v primerjavi z večjimi in bolj zmogljivimi viličarji kar nekaj pomembnih prednosti. Najprej že to, da je paletni voziček veliko bolj enostavno zasnovan in lažji za uporabo. Je bolj kompakten in okreten za prevažanje tovora po manjšem skladišču, še posebej je praktičen za razvoz zalog po prodajnih policah.

Ročni paletni viličar se bo izkazal za zelo enostavno in praktično, a učinkovito napravo

Nadalje pa je ročni paletni viličar tudi zelo učinkovit in funkcionalen pri takšnem delu. Omogoča enostavno delo s tovorom na paletah. Običajno je to nizkodvižni viličar, ki je idealen za prestavljanje palet z obremenitvami do ene tone, lahko pa imajo ti viličarji tudi večjo nosilnost. S pridom jih bomo torej izkoristili pri raznovrstnem delu v skladišču, ne bomo naleteli na kakšne velike omejitve.

Dodatna prednost je ta, da je paletni voziček veliko lažji za uporabo, kar pomeni, da ne potrebujemo izpita ali dodatnega usposabljanja za uporabo takšne opreme. Tudi začasna delovna sila lahko prevzame naloge, ki vključujejo uporabo takšnega viličarja, kar je idealno za kakšno projektno delo ali občasno uporabo, seveda pa je vedno dobrodošlo, da lahko delo opravi prav vsak.

Ročni paletni viličar zagotavlja boljšo izkušnjo v skladišču

Takšni viličarji so veliko bolj preprosti in prijetni za uporabo, zato so uporabnikom tudi bolj všeč. Večji viličar sicer ponuja udoben sedež in z njim se lahko enostavno vozimo po površinah, a delo je načeloma precej bolj zahtevno. Medtem se ročni paletni viličar uporablja bolj za kakšne enostavne naloge, ko je treba prepeljati nekaj tovora.

Bolj pomembno je to, da ne onesnažujemo okolja in ne povzročamo hrupa. V zaprtih skladiščih je to velik problem, še posebej na manjših površinah. V poštev pridejo le električni viličarji, ki nimajo izpušnih plinov in drugih emisij. Manjši ročni vozički delujejo veliko bolj učinkovito, ponujajo hidravlično dvigovanje obremenitev, seveda nimajo izpušnih plinov in ne porabljajo goriva. S tega vidika so za mnoga skladišča veliko bolj praktična rešitev. Tam, kjer bi sicer prišli v poštev tudi večji električni viličarji, pa se lahko izkaže še velika razlika v ceni.

Ročni paletni viličar je pripravljen za razvoz tovora na paletah

Ročni paletni viličar je pogosto zelo ugodna rešitev

Pogosto je odločilno to, da je ročni paletni viličar zelo poceni. Čeprav gre za praktično in uporabno napravo, ki lahko prevaža težke tovore na paletah, bo cena za takšno opremo veliko nižja, kot če bi se odločili za večji viličar. Ob nakupu bo treba morda odšteti le nekaj sto evrov, za kar že dobimo zanesljivo in uporabno napravo. Za večji viličar bo treba pripraviti več tisoč evrov, s tem da njegov učinek morda ne bo veliko boljši.

Če vseeno potrebujemo večjo in zmogljivejšo napravo, potem bo morda prava rešitev najem viličarja. To je izvrstna ideja za tiste, ki potrebujejo posebno opremo za kakšno zahtevno delo, sploh če gre le za občasno uporabo. Pri kakšnih večjih projektih potrebujemo zmogljiv viličar, včasih tudi kakšne posebne funkcije. Predvsem je to značilno za delo na gradbišču in postavljanje kakšnih začasnih objektov. V takšnem primeru nam ročni paletni viličar seveda ne bo kaj dosti pomagal in tudi razlika v ceni ne bo relevantna. Posvetili se bomo le primerjavi stroškov med novimi viličarji in možnostjo najema. Včasih se še vedno splača nakup, a vsekakor nam tudi najem viličarja ponuja dobre rešitve, če cenimo predvsem nizke stroške.

Seveda lahko najamemo tudi ročni paletni viličar. Včasih je to zelo praktična rešitev, če opravljamo kakšne selitve in podobne postopke, ki vključujejo nekaj tovora. A ročni viličarji so tudi za nakup ugodni, tako da se raje odločimo za nakup, če napravo potrebujemo za redna službena opravila.