Toplovodno ali električno talno gretje?

Talno ogrevanje je priljubljena izbira med tistimi, ki želijo svoj dom opremiti z učinkovitim sistemom ogrevanja, saj nudi nekatere prepričljive prednosti. Problem pa je v tem, da imamo na voljo dve primerljivi alternativi – toplovodno in električno gretje. Razlika je v viru energije in lastnostih toplovodnih in električnih sistemov, podobne pa ostajajo značilnosti, ki so vezane na samo talno gretje.

Toplovodni sistemi

Za toplovodne sisteme je potreben urejen hišni vodovod, zato se takšni sistemi običajno vgrajujejo v nove zgradbe ali pa pri večjih renovacijah. Seveda je vse odvisno od tega, kako primeren je za vgradnjo toplovodnega sistema hišni vodovod – v nekaterih primerih bo možno takšno talno ogrevanje brez posebnega dodatnega dela vgraditi tudi v končane prostore.

Toplovodno talno ogrevanje ima to prednost, da je na dolgi rok izjemno učinkovito, če za vir energije uporabimo naprave z visokim izkoristkom. Običajno temu služijo toplotne črpalke, lahko pa tak sistem povežemo še z drugimi ogrevalnimi napravami. V vsakem primeru pa bo moral svoje delo dobro opravljati tudi hišni vodovod, ki je pogosto ključni element takšnih sistemov.

Električni sistemi

Električno talno gretje ima kar nekaj prednosti pri vgradnji, saj ne zahteva povezave s toplovodnim sistemom. Hišni vodovod torej nima posebnega vpliva na električno gretje, treba je zagotoviti le dostop do električnega omrežja, kar pa je običajno precej lažje. Prav tako ni treba kupovati dragih ogrevalnih naprav, električni sistemi pa tudi ne potrebujejo toliko vzdrževanja in skrbi. Delujejo praktično sami od sebe, in to tudi skozi desetletja uporabe.

Električno talno gretje je na dolgi rok prav tako učinkovito kot toplovodno, morda še bolj, odvisno od vira energije pri toplovodnih sistemih. S toplotnimi črpalkami se v optimalnih razmerah sicer ne more kosati, a razlike niso velike. Ker so električni sistemi enostavnejši za vgradnjo in tudi pri nakupu ne zahtevajo visokih investicij, se stroški izenačijo šele po desetletju ali dveh.