Na svoj jedilnik dodajte bučno olje in semena

Buče pri nas niso tako priljubljene, kot so ponekod po svetu, a vseeno imamo nekaj lokalne proizvodnje. Seveda pa lahko buče najdemo tudi v ponudbi trgovcev, ki uvažajo živila iz tujine, tako da so vsekakor povsem dostopne za tiste, ki cenijo njihov okus in druge posebnosti. 

Zelo zanimive so buče za različne vrste gurmanov, morda tudi za tiste, ki sicer niso zainteresirani za uživanje samih buč, temveč jih zanima, kaj vse je možno iz njih pripraviti. Med najbolj atraktivnimi izdelki te vrste je gotovo bučno olje, ki se vse bolj uveljavlja tudi v običajnih gospodinjstvih.

Kvalitetno bučno olje je neprekosljivo za uporabo v kuhinji, imamo pa na razpolago še druge izdelke, ki jih pridobivamo iz buč. Zato se splača preleteti to ponudbo in spoznati novosti, ki bodo popestrile našo prehrano. Ne le, da bomo uživali v raziskovanju novih okusov in arom, naredili bomo tudi veliko dobrega za svoje zdravje in počutje. Buče so namreč vir koristnih hranil, ki jih v drugih živilih morda ne najdemo. Sploh pri oljih se bo pokazala velika razlika, ravno zato je priljubljenost bučnega olja povsem upravičena.

Kvalitetno bučno olje lahko postane priljubljena izbira tudi v domači kuhinji

Bučno olje in njegove posebnosti

Iz bučnih semen lahko pridelujemo olje, ki ima prav posebne lastnosti. Seveda bi to lahko rekli za praktično vsako vrsto olja, saj lahko vedno prepoznamo nekatere posebnosti, ki jih pri oljih iz drugih rastlin ne bi našli. A bržkone prav bučno olje izstopa s posebej atraktivnimi značilnostmi, ki se jih splača izpostaviti.

Ljubitelji dobre hrane bodo nad bučnim oljem navdušeni že zato, ker ponuja povsem edinstven okus in prepoznavno aromo. Pravzaprav bomo že na prvi pogled opazili, da gre za posebno olje, saj je nekoliko zelenkaste barve in se že po tem loči od drugih vrst olja. 

Z aromo in okusom pa potrjuje, da gre za odlično gurmansko izbiro, ki se zelo lepo poda k raznim jedem kot dodatek ali kot sestavina. Prav bučno olje bomo verjetno najlažje prepoznali in razlikovali od drugih vrst olja, če upoštevamo barvo, aromo in okus, vse to so posebne značilnosti, s katerimi to olje navdušuje gurmane.

Predvsem pa je priporočljivo kvalitetno olje uvrstiti na jedilnik zato, ker ima ugodno sestavo in prinaša zalogo koristnih maščobnih kislin. Telo potrebuje maščobe v relativno veliki količini, to so nujna hranila, ki hranijo energijo in omogočajo normalno delovanje telesa.

 Imajo več pomembnih funkcij v telesu, se pa različne vrste maščob med seboj tudi razlikujejo. Ravno zato je pametno primerjati sestavo olj, ki jih uporabljamo v kuhinji. Ravno bučno olje ima najbolj ugodno razmerje in visoko vsebnost koristnih maščobnih kislin, v tem oziru ga morda prekosi le konopljino olje.

Bučno olje v kuhinji odpira nove priložnosti

Prav tako je bučno olje zanimivo s tega vidika, da lahko z njim v kuhinji brezskrbno eksperimentiramo. Ni sicer povsem univerzalno, lahko pa z njegovo pomočjo spoznamo številne nove učinke in zanimive kombinacije. Včasih ga lahko uporabimo namesto drugih vrst olja, lahko z njim nadomestimo le del olja, ki ga zahteva recept. Lahko pa najdemo čisto nove možnosti in bučno olje uporabimo kot zanimiv dodatek.

Prav tako lahko v pripravo mamljivih jedi vključimo pražena bučna semena in druge bučne izdelke, ki se med seboj zelo lepo ujemajo. Na ta način pripravimo prave sezonske poslastice, ki imajo prepoznaven okus in aromo. Gotovo bomo zelo zadovoljni s tistimi jedmi, ki temeljijo na bučah, to so recimo bučne juhe. A prav tako lahko pripravimo sladice in druge jedi, pri katerih pridejo sestavine iz buč močno do izraza, naj bodo to semena, olje ali druge sestavine.

Zaradi precej močnega okusa in arome, pa tudi barve, moramo bučno olje uporabljati previdno. Poleg tega je treba omeniti, da to olje ni najboljše za peko ali cvrtje, bolje se obnese pri nižjih temperaturah, recimo za prelive in omake. Je zanimiv poudarek, kar je za ljubitelje kulinaričnega ustvarjanja zelo atraktivno.

Bučno olje se pridobiva iz bučnih semen, ki pa so lahko tudi sama po sebi zelo okusen prigrizek

Bučno olje in drugi bučni izdelki

Splača se seveda spoznati še druge priložnosti, ki nam jih v kuhinji ponujajo buče. Omenili smo že pražena bučna semena, ki se lahko uporabljajo kot sestavina v receptih, lahko pa jih grizljamo tudi kot slasten prigrizek. 

Zelo lepo se podajo h kakšnim enostavnim jedem, recimo k jogurtu ali smoothiju, dopolnijo juho ali solato, lahko pa dodajo pridih buč kakšnim sladicam. Pražena in soljena bučna semena so zdrava alternativa za mnoge slane prigrizke, tako da niti ni treba kaj dosti eksperimentirati, vedno imamo možnost uživati kvalitetne izdelke iz buč.

Bučni izdelki se vse bolj uveljavljajo tudi v ponudbi večjih trgovcev. Tako lahko že brez večjih težav dobimo bučno olje, pa tudi druge izdelke, ki so zanimivi za ustvarjanje v domači kuhinji. Gotovo bomo dobro izkoristili vse, kar nam buče na tem področju ponujajo, saj nas čaka pravo bogastvo okusov in arom. Tudi tisti, ki sicer neradi spoznavajo novosti v svoji prehrani, bodo verjetno z zanimanjem preverili, kaj imajo ponuditi buče.