Kuhinja in jedilnica v odprtem prostoru

Če se odločamo za izdelavo kuhinje po naročilu, imamo povsem proste roke pri oblikovanju prostora. V tem primeru se torej lahko odločimo, da bomo kuhinjo in jedilnico kombinirali v enem odprtem prostoru, kar je nadvse priljubljena rešitev v sodobnih stanovanjskih prostorih. Ločene jedilnice namreč niso v modi, poleg tega imajo pogosto le omejeno funkcionalnost in večinoma zgolj zasedajo prostor. Če pa se odločimo za prostor in pohištvo po meri, lahko kuhinjo obogatimo še z jedilniškim kotičkom, ki bo povsem uporaben ni tudi na pogled privlačen. To je v mnogih primerih idealna rešitev, je pa treba vseeno paziti na nekatere pasti.

Razmejitev prostora

Med jedilnico in kuhinjo mora biti vseeno jasna razmejitev. Ne takšna, ki bi ovirala prehod, lahko je na primer le nakazana. Kuhinje po naročilu dopuščajo popolno svobodo – lahko na primer izdelamo obok, morda celo kakšen majhen steber, lahko pa med kuhinjo in jedilnico postavimo kuhinjski pult ali otok. V vsakem primeru gre za element, ki služi razmejitvi prostora, ne da bi oviral prehod. Hkrati pa je kuhinjski otok na primer izjemno uporaben, služi lahko tudi kot odlagalna površina pri uporabi jedilnice. V takšnem primeru se običajno odločimo za pohištvo po meri, kar je spet idealna opcija za tiste, ki bi radi kuhinjo in jedilnico združili v posrečeno kombinacijo.

Velikost in oprema

Pohištvo po meri pride še kako v poštev, ko opremljamo jedilniški kotiček. Ker gre za prehoden prostor, mora biti dovolj prostora za promet med kuhinjo in jedilnico ter drugimi prostori. Zato v jedilnico ne postavljamo prevelike mize, izberemo pa stole, ki se lahko učinkovito pospravijo. Zelo posrečene so ovalne oblike, najboljša ideja pa je seveda izdelava kuhinje po naročilu, da je oboje skladno. Lahko se v jedilnici odločimo tudi za manjšo mizo, ki bo zadostovala za vsakdanjo uporabo, na zalogi pa imamo še večjo mizo in dodatne stole za obiske.

Related posts: